Muskathlon: een bijzondere halve triathlon in de tropische hitte van de Filipijnen

UHTT-er Marco Hijink heeft in 2020 een bijzonder doel voor zichzelf gesteld, dat hij graag met iedereen wil delen. Lees hieronder alles over zijn vastberaden missie naar een muskathlon: dat is een bijzondere triathlon met een bewonderenswaardige doelstelling.

Webredactie UHTT

Beste UHTT’ers en andere geïnteresseerde triathleten,

Ik heb een doel: ik wil 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen en dat alles in een tropisch klimaat. Een mix van 30° C en hoge luchtvochtigheid. Mijn bestemming: de Filipijnen. Voor mij is deze enorme uitdaging inmiddels veel meer geworden dan een sportieve prestatie. Het is eerder een missie. Ja, ik wil dat dit lukt, maar ik wil vooral dat er met deze triathlon aandacht komt voor kinderen die anders nooit gezien, gehoord en gekend worden.

Hoe kwam ik bij UHTT terecht?

persoonlijke-ervaringen - UHTT MTB Training 798x1030 - Muskathlon: een bijzondere halve triathlon in de tropische hitte van de Filipijnen -

Na veel fietsen op mijn MTB ben ik eind 2017 begonnen met hardlopen. Ik bouwde dat op naar 7 km en liep dan op maximale snelheid, want van trainen in verschillende hartzones had ik nog nooit gehoord. Ook zwom ik een keer per twee weken. Al met al een mooie basis om in 2018 mijn eerste 1/8 triathlon in Amersfoort te doen. Ik kreeg de smaak te pakken en naam deel aan de Flitstriathlon van Nijkerk en deed in 2019 nog een keertje Amersfoort. Je begrijpt: eenmaal in de ban van de triathlon is deelname mooi, maar je wilt ook beter. Reden om lid te worden van UHTT en fors te werken aan bijvoorbeeld mijn borstcrawl middels de Borscrawl-basiscursus

Een echte uitdaging aangaan

In mei van dit jaar vertelde ik een vriendin van mijn sportieve bezigheden en zij daagde me uit om deel te nemen aan een triathlon op de Filipijnen. Ik dacht: dat lijkt me niet! Maar de vraag hield me toch in de greep. Ik realiseerde me dat dit een sportieve uitdaging van formaat was. Dit zou veel trainingsuurtjes gaan kosten!

persoonlijke-ervaringen - COMPASSION FILIPIJNEN 261 1500x630 - Muskathlon: een bijzondere halve triathlon in de tropische hitte van de Filipijnen -

Al snel ontdekte ik online dat deze triathlon (ook wel Muskathlon genoemd) absoluut mij ‘bloed, zweet en tranen’ zou kosten. Ik las over gezinnen die per dag moeten leven van minder dan € 1,65: twee bollen ijs bij de ijssalon in Zeist.

Opeens sloeg het in:

  • Jonge meisjes die voor een cola’tje seks met een man hebben.
  • Ouders die het inkomen van het gezin iets proberen op te krikken door hun kind achter een webcam te zetten.
  • Een seksindustrie die groeit, omdat de vraag vanuit het westen (ook vanuit Nederland) enorm is.
  • Een triathlon die plaatsvindt in een gebied waar 80% van de kinderen betrokken is in cyberseks. 

Harde doelstelling om voor te trainen

De sportieve cijfers spreken voor zich. Ik ga het komende jaar heel hard werken om deze 1/2 triathlon tot een goed einde te brengen. Dat betekent in de winter één keer per week UHTT zwemtraining, 2 à 3 keer per week hardlopen en blijven fietsen. Dat doe ik op de MTB en op de racefiets.

persoonlijke-ervaringen - Marco met zoon op de fiets 1500x630 - Muskathlon: een bijzondere halve triathlon in de tropische hitte van de Filipijnen -

Daarnaast maak ik met mijn zoon (19) de nodige km’s op de tandem. Hij heeft het syndroom van down. Fietsen vindt hij leuk, maar intensief meedoen … ?, best een lekkere training dus! Vanaf medio maart  verwacht ik zo’n 6 à 8 uur te trainen per week en daarnaast staan verschillende 1/4 triathlons op het programma. (UHTT!) Vervolgens moet ik er oktober 2020 klaar voor zijn.

Nog hardere doelstelling om impact te maken

Maar belangrijker is dat ik aandacht wil vragen voor deze kinderen voor wie het leven zo anders is dan het leven van mijn eigen kinderen. Alle 100 triathlon-deelnemers hebben als doelstelling om € 10.000,- te fondswerven. Dit geld komt ten goede aan de projecten van Compassion, een christelijke non-profit hulporganisatie die zich wereldwijd inzet om kinderen te bevrijden uit armoede. Het is juist deze armoede die kinderen en hun ouders zo kwetsbaar maken.

persoonlijke-ervaringen - Muskathlon Filipijnen 1500x630 - Muskathlon: een bijzondere halve triathlon in de tropische hitte van de Filipijnen -

In Compassion-projecten worden kinderen geholpen om zich gezond te kunnen ontwikkelen: onderwijs, gezondheidszorg, een veilige speelplek, het hoort er allemaal bij. Ook leren de kinderen wat gezonde grenzen zijn: mag iemand je zomaar aanraken? Als medewerkers ontdekken dat kinderen misbruikt worden dan ondernemen zij juridische stappen om dit misbruik te stoppen. 

Ik voel me gesteund door mijn vrouw en drie kinderen. Dit avontuur zal ook op hen een wissel trekken. Mijn vrienden, collega’s en mijn kerk staan op een bijzondere manier achter me. En ik hoop ook te kunnen rekenen op jouw steun, jouw aanmoediging in al die trainingsuurtjes die nog gaan komen. Mocht je financieel iets willen doen: bij voorbaat dank! Je kunt een donatie doen via:

Namens die kwetsbare jongens en meisjes op de Filipijnen enorm bedankt. Natuurlijk kan je me volgen op Strava en als je het leuk vindt om je op de hoogte gehouden te worden van mijn belevenissen stuur dan een mail of een appje.Voor een beeld van zo’n Muskathlon kan je dit filmje bekijken:

Sportieve groet,

Marco Hijink (Zeist)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *